Filtrera Sparkonto
Belopp: 30 000 kr
Hur länge vill du spara: 5 år
Sortera

Jämför Sparkonton

4Spar (Inlåningskonto)
Spara från 1 000 - 50 000 kr
Ingen bindningstid och fria uttag
Sparränta
6,50%
Spara 11 103 kr
ViaSPAR (Sparkonto)
Spara från 5 000 - 50 000 kr
Ingen bindningstid och fria uttag
Sparränta
4,50%
Spara 7 385 kr
Akelius Spar (Fasträntekonto)
Spara från 10 000 - 50 000 kr
3 år bindningstid och inga fria uttag
Sparränta
3,50%
Spara 5 631 kr
Ikano Bank (Sparkonto)
Spara från 0 kr - Obegränsat
Ingen bindningstid och fria uttag
Sparränta
0,20%
Spara 301 kr
Avanza (Sparkonto+ Resurs Bank)
Spara från 0 kr - Obegränsat
Ingen bindningstid och fria uttag
Sparränta
0,20%
Spara 301 kr
Visa alla sparkonton

Sparkonto – Hitta bästa sparräntan

Sparkonto

Den enklaste och vanligaste formen av sparande är att placera sina sparpengar på ett sparkonto med en sparränta som ökar värdet över tid. Vanliga bankkonton har ofta ingen eller väldigt låg ränta och därför rekommenderas du att du öppnar ett sparkonto.

Det är väl värt att jämföra sparräntan mellan olika sparkonton så att du att får ett så bra sparande som möjligt. Detta är extra viktigt om du sparar långsiktigt då ränta på ränta-effekten inte ska underskattas.

Det finns en hel del olika typer av sparkonton och de vanligaste varianterna är de bankerna själva erbjuder och dessa skyddas vanligtvis även av insättningsgarantin vilket gör det tryggt för dig att placera pengar där. Sen finns det företag som är registrerade hos Finansinspektionen och som också erbjuder sparkonton fast med mycket högre ränta. Här skyddas inte pengarna av insättningsgarantin men och andra sidan kan du bara placera 50 000 kr hos respektive bolag.

Fördelar med att spara på sparkonton

Det finns en hel del fördelar med sparkonton jämfört med andra typer av investeringar och sparande. För det första är pengarna väldigt säkra om du placerar dem på sparkonton med insättningsgarantin och är ett perfekt alternativ om du har kortsiktigt sparande (t.ex. ett buffert-konto). Alltså pengar du vet att du vill kunna använda när som om en situation skulle uppstå där du behöver dem.

Sparkonton med bäst sparränta täcks normalt sätt inte av insättningsgarantin men det gör dem inte till några dåliga val ändå. Flera bolag som erbjuder dessa sparkonton är stora och seriösa företag som varit etablerade under väldigt lång tid. Pengarna du lånar ut till dem används för t.ex. byggande av bostäder m.m. men samtidigt kan du få ut pengarna när du vill.

Riskerna med att placera pengar på ett sparkonto som inte täcks av insättningsgarantin är att du riskerar att bli av med pengarna om bolaget du lånat ut till skulle gå i konkurs. Därför ska du alltid kolla upp kreditvärdigheten på bolagen bakom innan du väljer att spara pengar hos dem.

Den höga räntan gör sparkontona väldigt attraktiva och förutsatt att bolaget bakom har en bra kreditvärdighet anses detta sparalternativ ofta som ett väldigt bra alternativ, men det gäller att man är medveten om riskerna. Du får bara låna ut 50 000 kr totalt till bolagen och ofta erbjuder de både vanliga räntekonton med fria uttag och låsta konton med fast ränta men det är den totala summan som har betydelse.

Jämför sparräntor på rätt sätt

Välj rätt sparkonto

Att jämföra sparkonton och hitta en bra sparränta är inte speciellt svårt. Det du behöver känna till är att det finns två olika typer av sparkonton att välja mellan.

  1. Räntekonto – Räntan är rörlig och låg men ger ofta fria uttag.
  2. Fast Räntekonto – Kontot har en fast ränta som är låst under tid och ger hög ränta men inga uttag under bindningstiden. Det kan vara allt ifrån 3 månader till flera år.

Sparkonton med insättningsgaranti är tryggt men samtidigt är sparräntan ofta så låg att du inte vinner kampen mot inflationen. Eftersom du betalar skatt på räntevinsten du gör varje år så blir resultatet oftast att värdet på dina pengar tappat mot inflationen.

Väljer du däremot sparkonton som tillhandahålls av företag så kan du räkna med en betydligt högre ränta och detta kan ge en rejäl värdeökning varje år som slår inflationen med hästlängder.

Vår jämförelse av sparkonton ovan visar hur mycket vinst du gör på räntan över den angivna tiden genom s.k. ränta på ränta. Det ger dig en uppfattning om hur mycket ditt sparkapital faktiskt ökar med och det visar även på de stora skillnaderna mellan de olika sparkontona.

Vanliga frågor om Sparkonton

Hur hittar man bästa sparräntan?

Bästa sparräntan i vår jämförelse av sparkonton hittar du lättast genom att sortera efter ränta med hjälp av filtret. Det kommer lista de sparkonton som har högst ränta först och som lever upp till dina övriga val av filter.

Den högsta sparräntan finner du ofta på fasträntekonton där du låser pengarna under en viss tid med en fast ränta och där hela räntevinsten betalas ut när bindningstiden är slut. Detta är ett bra sätt om du vet att du inte behöver pengarna.

Vad innebär insättningsgarantin?

Insättningsgarantin, eller den statliga insättningsgarantin innebär att pengar insatta på konton hos banker skyddas av staten. Det innebär att du får en ersättning av staten om institutet där du placerat pengar skulle gå i konkurs. Även Finansinspektionen har möjligheten att gå in och bestämma att insättningsgarantin ska gälla i speciella fall.

Skyddet gäller dock ”bara” upp till 950 000 kr vilket betyder att har du placerat mer pengar än så hos en bank så täcker inte skyddet hela din förmögenhet där. Det finns möjlighet med skydd upp till 5 miljoner kronor men då krävs det att du ansöker om tilläggsbelopp och du hittar mer information om det hos Riksgälden.

Hur viktigt är ränta på ränta?

Att välja ett bra sparkonto med en bra sparränta är extremt viktigt för långsiktigt sparande. Eftersom räntan ökar sparkapitalet varje år och du nästa år i sin tur får ränta på det så blir effekterna väldigt stora.

I ett exempel kan vi ta personerna Johan och Lisa som inte har något sparkapital alls men som valt att månadsspara 1000 kr. Johan har öppnat ett konto på sin bank med 2 % årlig ränta medan Lisa jämfört online och valt att placera pengarna på ett konto med 5 % årlig ränta istället.

Efter 25 år har Johan sparat ihop 300 000 kr och fått en ökning på 92 051 kr på grund av räntan. Lisa har också endast sparat ihop 300 000 kr men fått en ökning på 301 361 kr tack vare den högre räntan. Det gör att det skiljer mer än 200 000 kr trots att de båda valde att spara lika mycket varje månad.

För en ung person tycks 25 år vara långt bort men att börja månadsspara tidigt på ett sparkonto med bra ränta är något man bör börja med så tidigt som möjligt. Du kommer knappast ångra dig när du väl står där senare och de flesta unga med anställning har råd att spara lite varje månad och ändå leva ett hyggligt liv.