Låna pengar – Här är alternativen

Låna pengar

Att låna pengar är knappast något konstigt och de flesta hushåll i Sverige har belånat någonting. Ett av de absolut vanligaste lånen är ett s.k. bolån som används för att kunna köpa ett hus, lägenhet eller annan fastighet.

Men det finns betydligt fler lånetyper än endast bolån att välja mellan och ett annat mycket populärt lån är privatlånet som egentligen är en typ av blancolån. Blancolån är ett samlingsnamn för de lån där långivaren (banken t.ex.) inte får någon säkerhet på lånet. Vid bostadsköp så blir bostaden en säkerhet som kan säljas av om låntagaren inte kan betala men vid blancolån finns inte detta och i vardagligt tal brukar det kallas lån utan säkerhet.

Det är viktigt att se över sina olika alternativ när man lånar och väljer den låneform som gynnar en bäst för situationen. Normalt sätt brukar detta innebära att man letar efter det lån med lägsta och bästa räntan eftersom det blir billigast i längden. Men ibland är det andra faktorer som styr mer.

Jämför lån - snabbt och enkelt!

Att jämföra lån är viktigt för att hitta det bästa och mest förmånliga lånet. Nedanför har vi sammanställt de olika lånetyperna med en kort beskrivning om för- och nackdelar. Om du klickar dig vidare kan du enkelt jämföra olika lån hos flera långivare.

Privatlån

Privatlån är ett lån utan säkerhet (blancolån) där du som privatperson kan låna upp till 500 000 kr. Det är den låneform som oftast innebär lägst ränta och bäst villkor men ställer även högre krav på dig som låntagare och det går normalt sätt inte snabbt att få pengarna.

Jämför Privatlån...
Snabblån

Snabblån är ett mikrolån som låter privatpersoner låna en mindre summa pengar en kortare tid. Den främsta fördelen med snabblånen är att det går väldigt snabbt och enkelt att få pengarna insatta på sitt konto. Nackdelen med lånen är att de ofta har en högre effektiv ränta än t.ex. privatlån.

Jämför Snabblån...
Bolån

Bolån är den låneform som används vid bostadsköp av t.ex. hus eller lägenhet. Med bolån kan då låna mycket pengar och till en mycket lägre ränta än andra lån. Däremot måste pengarna gå till bostadsköp och bostaden sätts i säkerhet för lånet. Ett bolån får helller inte överstiga 85 % av värdet på bostaden.

Jämför Bolån...
Billån

Billån är en lånetyp som används för att låna pengar till bil. Med ett billån sätts bilen i säkerhet vilket gör att du får låna pengar till en lägre ränta. Nackdelen är att bilen markeras som belånad i registret vilket gör det svårare att sälja bilen innan lånet är avbetalt.

Jämför Billån...
Vanliga frågor om Lån

Vad menas med låneförmedlare?

Låneförmedlare är företag som erbjuder dig en tjänst där de samlar in erbjudanden från flera banker och långivare baserat på de uppgifter du fyller i. Det finns flera fördelar med att använda sig av långivare när man ansöker om lån.

För det första görs bara en kreditupplysning av låneförmedlaren som sedan delar dessa uppgifter med bankerna. De får då reda på din kreditvärdighet och ser hur mycket pengar du vill låna och skickar tillbaka erbjudandet till låneförmedlaren. Låneförmedlaren sammanställer sedan allt till dig så du kan få det alternativet som är bäst.

Detta skiljer sig mot den jämförelsen du hittar hos oss då vi inte gör någon kreditupplysning och inte känner till din kreditvärdighet och således inte heller vilka erbjudande bankerna ger just dig. Därför utgår våra jämförelser på snittränta, rekommenderad ränta eller en exempelränta. Du kan både få sämre och bättre ränta än det som vi listar. Vi lista även låneförmedlare så vill du använda en sådan så klicka i det i jämförelsen så ser du endast dessa aktörer.

Låneförmedlare används främst vid privatlån då det är större lånebelopp under längre tid där man framför allt vill hitta det bästa alternativet.

Går det att låna pengar med betalningsanmärkning?

Ja, det finns en del långivare som låter dig låna pengar trots att du har betalningsanmärkningar. Däremot finns det ytterligare regler kring detta som långivaren sätter upp själv men ofta innebär det att du inte får ha några aktuella skulder hos Kronofogden och att betalningsanmärkningarna är mer än 6 månader gamla.