Bolån – Låna pengar till hus och lägenhet

Bolån

Bolån är en av de vanligaste låneformerna i Sverige. Många som väljer att köpa en bostadsrätt eller hus är tvungna eller väljer att belåna delar av bostaden. Bolån är den låneform som är absolut mest vänligast mot plånboken då räntan är låg jämfört med andra låneformer. Anledningen är att över tid anses alltid bostäders värde att öka vilket gör att banken har en trygg säkerhet och har inte mycket att förlora om lånetagarna inte kan betala.

Bolånen, precis som många andra lån styrs till viss del av reporäntan. Reporäntan är en styrränta som bestäms av Riksbanken och gör det möjlighet att anpassa räntan efter olika konjunkturer och behov. Ett bolån kan alltså vara väldigt lågt under t.ex. en lågkonjunktur och hög när tiderna är bättre.

Även om du som lånetagare kan få ett bolån för 3% eller lägre så är det klokt att räkna på hur ens scenario hade sett ut om räntan steg till 5-6%. Det är även klokt att väga in här hur ekonomin hade sett ut om en av hushållets inkomsttagare blir av med jobbet och får A-kassa. Vanligtvis är detta något som banken hjälper lånetagarna att räkna fram.

Vanliga frågor om Bolån

Vad krävs för att få ett bolån och lånelöfte?

Det finns inga krav skrivna i sten, men du bör absolut inte har betalningsanmärkningar och du bör kunna visa på en fast och stadig inkomst. Detta gör det svårt för arbetslösa, nya egenföretagare och även unga personer.

Om du ligger i gråzonen till att få ett bolån så hjälper det avsevärt om du själv har kontantinsatsen som gör att du inte behöver något topplån.

Om du kan få lån och aktivt letar bostad, be banken om ett lånelöfte så du har säkerställt att du verkligen får lånet. Lånelöftet är dock ingen garanti rent juridiskt men det är det närmsta ett riktigt löfte du kan komma.

Bottenlån och topplån – vad är det?

När du lånar pengar till en bostad så har banken möjlighet att låna ut upp till 85% av bostadens värde som ett så kallat bottenlån. Detta är främst denna forms om förknippas med bolån och det är bottenlånet du har låg ränta på. Om du behöver låna mer än 85% av bostadens värde kommer resterade del bli ett topplån. Ett topplån har betydligt högre ränta och är ett lån du bör amortera av så snabbt som möjligt.

Bottenlånet anses vara den del som är säkrast för kreditgivaren och ligger vanligtvis runt 85%. Tidigare har denna gränsen varit så hög som 95%, men det gör det väldigt förmånligt att låna till dyra bostäder. Ett onormalt högt tryck på dyra bostäder drar upp priserna har har potentialen att skapa en s.k. bostadsbubbla som kan spricka när ekonomin går sämre.