Billån – Låna pengar till bil

Billån

Låna pengar till bil är inte ovanligt och kan ta bort mycket huvudverk. Om man har ett stort intresse för bilar eller använder bilen mycket privat så är det inte fel att ha en nyare bil med mindre problem. Att ta ett billån kan hjälpa till att lösa ett eventuellt problem med att slänga upp alla kontanter på en och samma gång.

Det är också vanligt att leasa bilar, men det är inte riktigt samma sak som att ta ett billån och köpa bilen.

Billån har normalt sett mycket lägre ränta än ett vanligt privatlån vilket gör det mer attraktivt. Nackdelen är dock att bilen blir belånad vilket syns i fordonsregistret. När du ska sälja bilen kan detta bli ett problem om du inte hunnit betala av allting än.

Ett bra billån borde ha en ränta med några procentenheter under ett privatlån. Ta dock en titt på privatlånen för det förekommer ibland att de har liknande räntesatser och i så fall är det bättre att välja det eftersom inte fordonet då är belånat.

Billån till begagnad bil

Det går att ta ett billån till en begagnad bil men det krävs oftast att bilen säljs av en bilåterförsäljare. Det går alltså inte att ta ett lån på en bil som säljs av en privatperson. Om du vill låna pengar till en begagnad bil som sälj av en privatperson så det lättast om du tar ett privatlån istället för ett billån.

Vanliga frågor om Billån

Är billån billigare än privatlån?

Billån är normalt sätt billigare än ett privatlån då du sätter bilen som säkerhet i lånet. Detta gör att många bilförsäljare erbjuder väldigt bra finansiering av bilköp för så väl begagnade som nya bilar.

Men det är ingen garanti att billån alltid är billigare än privatlån så det är ingen dum idé att du har en uppfattning om ungefär var räntan ligger för ett vanligt blancolån här. Om räntan är densamma så är det inte värt att sätta bilen i säkerhet då det gör det svårare att sälja bilen i andra hand då det syns om man kollar upp fordonsuppgifterna.

Vad krävs för att ta billån?

För att få ett billån krävs normaltsätt samma sak som det krävs för att ta ett blancolån i samma storleksordning. En kreditupplysning kommer göras för att ta reda på vilken betalningsförmåga du har och därefter bestäms det om du får ett lån eller ej.

Normalt sätt brukar det krävas följande:

  • 20 år eller äldre
  • Anställning med en årslön på 120 000kr eller mer
  • Inga tidigare betalningsanmärkningar

Olika kreditinstitut och långivare kan sedan ha ytterligare eller andra krav men de är de mest grundläggande för att få låna.

Hur bra ränta kan man få?

Man kan få ganska bra ränta på ett billån jämfört med ett privatlån men det varierar kraftigt. Ibland körs det kampanjer där bilförsäljare lockar med extra låg ränta på billån och då brukar räntan bli flera procentenheter under ett privatlån.

Vad skiljer leasing och billån?

Det är stor skillnad på leasing och billån. Med ett billån så lånar du till en del av bilen och oftast måste du gå in med en kontantinsats på 20 % när du lånar och sedan betalar du av på lånet och efter det äger du bilen har inga skulder.

Med leasing så äger du inte bilen utan du snarare hyr bilen till en kostnad och efter t.ex. 3 år så är det meningen att bilen ska ha ett visst restvärde. Då har du möjligheten att köpa ut bilen för detta eller lämna tillbaka bilen om du t.ex. skulle vilja ha en ny bil med nytt leasingavtal.